Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

Bükkalja Mesterek Népművészeti Egyesületének eseményei

 • Szabó Sándorné népi iparművész a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének volt a tagja és a hímző asszonyok vezetője.
  Arról szeretnénk hírt adni, hogy Ő, Erzsike néni mentette meg az utókor számára az abaúji szőtteseket, amik így bekerültek Encs Helyi Értéktárába. Több mint 140 darab szőttesről van szó, abroszok, törülközők, köté-nyek, vőfélykendők, kenyérkendők, dísztörlők, lepedők. Ezek mind olyan alkotások, amelyek 1900 és 1925 között készültek, mert később már nem szőttek az asszonyok.
  A Helyi Értéktár Bizottság a megyei értéktárba is ajánlja majd a felbe-csülhetetlen gyűjteményt. Szabó Sándorné könyvet is írt, a címe: ABAÚJI SZŐTTESEK. Megtalálható benne a gyűjtemény majdnem min-den darabjának leírása és rajza. Fügedi Márta írta az előszavát, ő is lektorálta.
  Erzsike néni maga is több ezer eredeti mintát hímezett már terítőkre, egyéb használati tárgyakra.
  Ma is szívesen varrogat. Az Encsi Városi Gondozási Központban tölti napjai nagy részét, ott kis ajándékokat készít a többi asszonnyal.
 • Népművészet hete 2015. november 15-én kezdődött a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban, a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület és a Szőnyi Kulturális Egyesület rendezésében.
  Vasárnaptól-vasárnapig minden napra jutott népzene, néprajzi előadás, népmese, népi játszóház, néptánc, mesterség bemutató vagy éppen szakmai kirándulás.
  A hetet záró 3 napos VI. Értékmentő konferencia témája a „Tímárok, vargák, csizmadiák és cipészek” mestersége volt, amelyhez az egész heti program illeszkedett.
  Ezen az eseményen volt meghívott előadó Kovács Attila a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének tagja, aki Népi iparművész, háromszoros Európa díjas, aranyérmes cipészmester, akitől a csizmadia mesterség, csizmakészítés folyamatának fortélyait, cipész szerszámokat ismerte meg a közönség.
  Elhivatott fiatal mester, aki az utánpótlás nevelésében is intenzíven részt vesz.
 • A Miskolci Nemzeti Színházban immár hatodik alkalommal adták át a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díjakat a magyar szellemiség eredményeinek megőrzéséért, a magyar kultúra, művészetek, tudomány, oktatás, köznevelés és sport fejlesztéséért, az eredmények megismertetéséért és elismeréséért a három kategóriában az arra ítélt legjobbaknak.
  Közönségszavazás alapján a kilenc jelölt egyike közönségdíjas lett, aki nem más, mint Debreceni Sándor a Bükkaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének a késes népi iparművész mestere.