Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Békéscsaba Város Önkormányzatával együttműködve egyesületünk részt vesz a „Békéscsaba Jamina városrész szociális célú rehabilitációja” című pályázat megvalósításában. Június 21-én a Rózsa utcai iskolában kerül sor Családi nap megrendezésére. A családi nap keretében bemutatásra kerül a Békés Megye Élő Népművészete című kiállítás, lehetőség nyílik a kreatív népi játszótér kipróbálására, felülni a kézzel hajtott körhintára, kipróbálni Kádár Ferkó Fotószínházát, valamint játszóházi foglalkozás keretében gyöngyfűzést, sárkánykészítést, valamint sakkjátékot próbálhatnak ki az érdeklődők.
  • A Nemzeti Művelődési Intézet 2014-ben Kapunyitogató programot valósít meg, melyben egyesületünk is közreműködik. A program keretében június 6-án játszóházi foglalkozás keretében csuhéfigurákat, valamint különböző fonási technikák megismerésével ékszereket készítettek, illetve bőrművességből és faművességből mesterség bemutatót láthattak. Június 20-án a program Kisdombegyházon folytatódik, ahol  szintén játszóházzal és mesterség bemutatóval veszünk részt, ahol a fazekas és a faműves  mesterséggel ismerkedhetnek meg, valamint kipróbálhatják a nemezelést és különböző eszközös és eszköznélküli fonásokkal tárgyakat készíthetnek majd.
  • A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0047-es azonosítószámú „Népzenétől a kortárs zenéig” című projekt szakmai támogatása tovább folytatódik. Május 17-én a Gerlai partnerintézményben sor kerül a harmadik témanapra, melyen egyesületünk tagjai is részt vesznek. A harmadik témanap alkalmával is zenei programokkal, valamint kézműves foglalkozás keretében népi hangszerek, ritmushangszerek készítésével és használatával ismerkedhetnek meg a résztvevők.
  • A békéscsabai ILS Szakközépiskola TÁMOP pályázata keretében szervezetünk közbeszerzés keretében nyerte el a kulturális programok megvalósítói szerepét, a programok júniusban is tovább folytatódnak. A program keretén belül kompetenciafejlesztő kulturális programokra, kirándulásokra, kerül sor, amelynek szervezői feladatait Egyesületünk látja el.
  • A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé keretein belül június 12-15 között megvalósításra kerül a Kárpát medence nemzeti értékei és hungarikumai nevet viselő kiállítás és vásár Békéscsabán a sportcsarnokban. A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők ismételten felkérték egyesületünket, hogy a program keretén belül kiállítást és mesterség bemutatót valósítsunk meg. A kiállításon Békés megye népi kézműves értékei kerülnek bemutatásra, a mesterség bemutató keretein belül többek között korongozással, vászonszövéssel, kézi és gépi hímzéssel, mézeskalács-készítéssel és díszítéssel is találkozhatnak az érdeklődők. A bemutatók és a kiállítások a vásár nyitvatartási idejében látogathatóak.
  • A szokásoknak megfelelően június utolsó hétvégéjén kerül sor Gyulán a Körös-völgyi Sokadalomra a Vár melletti téren. A rendezvényre az idei évben is várjuk a népi kézművesség iránt érdeklődőket, a népzene, a néptánc, a népi kézművesség szerelmeseit. A korábbi évekhez hasonlóan a gazdag színpadi programok mellett játszóházakra, mesterség bemutatókra, kézműves és gasztronómiai versenyekre is sor kerül. A rendezvényről bővebb információ egyesületünk honlapján (www.bmne.hu) található.
  • Egyesületünk tagjai június 13-15. között tanulmányi kiránduláson vesznek részt a Nyírségben és a romániai Szatmár megyébe is ellátogatnak. A kiránduláson többek között meglátogatják a máriapócsi kegyhelyet, kirándulnak Nyíregyházán. Több környező kistelepülés nevezetességeit, templomait is megtekintik. A harmadik napon Debrecenben ellátogatnak a Munkácsy-trilógiához, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület új alkotóházához is.
  • Egyesületünk Gyula Város Önkormányzatának felkérésére Gyula és Békés megye élő népművészetét bemutató kiállítást rendezett Debrecenben a Tímár-házban. A kiállított alkotások között viseletekkel, hímzésekkel, gyékény-szalma-csuhétárgyakkal, szőttesekkel, fafaragással stb. találkozhatunk. A kiállítás  megnyitására június 13-án pénteken 15 órától kerül sor. A kiállítást Széll János egyesületünk vezetőségi tagja, faműves, etnográfus nyitja meg. A megnyitón közreműködik a Forgórózsa néptáncegyüttes.

 

Foto_24_5