Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

Bihari Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Bihari Népművészeti Egyesület szervezésében április 29-én reggel, 44 lelkes ember indult el a határon túlra a Kolozsvár melletti kis faluba, Válaszútra. A három napos kirándulás célja az volt, hogy a megismerjük, a Mezőség néprajzi és kulturális értékeit. Aki egy kicsit is járatos a néphagyományok területén, a Válaszút névről azonnal a Kallós Zoltán Alapítvány jut eszébe. Itt működik az alapítvány központja, ahol magyar nyelvű iskolában tanítják a környékbeli gyerekeket, nyaranta pedig táborokat szerveznek minden korosztálynak. Ezen a kivételes helyen fogadtak bennünket vendéglátóink. Itt található a múzeum, amelyben Kallós Zoltán etnográfus páratlanul gazdag néprajzi gyűjteménye tekinthető meg. Nagy örömünkre személyesen is köszönthettük a jeles néprajzkutatót 90. születésnapja alkalmából.
  A három nap alatt gazdag volt a programunk: a kolozsvári városnézés, a válaszúti gyűjtemény megtekintése után ellátogattunk Bonchidára és megnéztük a felújítás alatt levő Bánffy kastélyt. Tudták-e, hogy a mesék befejező mondata: – „…folyt a sárga lé Hencidától Bonchidáig”-arra utal, hogy a Bánffy grófi család birtokai e között a két falu között terültek el és nagy ünnepekkor minden birtokon vigadtak, folyt a sárga lé, vagyis a húsleves.
  Ellátogattunk Szék faluba, hogy megismerjük az ottani hagyományos viseletet, hímzést kedves házigazdáink segítségével. Szamosújváron az örmény templom és az örmény lakosság történetével ismerkedtünk és felkerestük Rózsa Sándor sírját. Tordán leereszkedtünk a sóbánya hatalmas tárnájába, és végül a haza felé vezető utat megszakítva megálltunk Körösfőn és megnéztük a kazettás mennyezetű gyönyörű templomot.
  Búcsúzáskor köszönetet mondtunk házigazdáinknak, a Kallós Alapítvány munkatársainak és dolgozóinak a szívélyes fogadtatásért, a finom vacsorákért és a jó hangulatú idegenvezetésért.
 • Benei Péter Hagyományőrző Pipakészítő Népi Iparművész tagtársunk munkáiból tekinthető meg kiállítás az Alkotóházban.
 • A Bihari Népművészeti Egyesület meghirdeti 22. Gyermek Alkotótáborát. Táborunkat 6-14 éves gyerek számára ajánljuk, akik szeretnek kézműveskedni, kirándulni, barátokat szerezni. A tábor programja: sok-sok kézműves tevékenység: szövés, agyagozás, fonaljátékok, nemezelés, gyertyamártás, gyertyaöntés, gyöngyfűzés, bőrözés, mézeskalács és tűzzománc készítés, népi játékok, egész napos kirándulás, táborzáró kiállítás stb.
  Helyszín: Alkotóház, Berettyóújfalu Tavasz krt. 10
  Ideje: 2016. június 27 –július 1
  Részvételi díj: 17000 Ft
  Jelentkezni és további információt kérni az Alkotóházban lehet.
  Tel: 06-54/400-146, 06-20/586-0181