Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Nemzeti Művelődési Intézet 2014-ben Kapunyitogató programot valósít meg, melyben egyesületünk is közreműködik. A program keretében július 4-én- játszóházi foglalkozás keretében csuhéfigurákat és rongybabát, valamint gyöngyből készült ékszereket készíthettek a résztvevők. Mesterség bemutató keretében fazekassággal és hímzéssel találkozhattak. Július 25-én a program Hunyán  folytatódott, ahol  szintén játszóházzal és mesterség bemutatóval vettünk részt, ahol a népi bőrműves és a vászonszövő mesterséggel ismerkedhettek meg, valamint kipróbálhatták a nemezelést és a csuhéfonás alapfogásait játszóházi foglalkozás során.
  • A Békés Megye Népművészetéért Alapítvány TÁMOP 3.2.13-12/1-2013-0047-es azonosítószámú Népzenétől a kortárs zenéig című projekt szakmai támogatása tovább folytatódik. A programban július 7-től 12-ig gitártábor megvalósítására került sor, a táborban két csoportban tanulta a 80 résztvevő a gitározás fortélyait. A program a második félévben is folytatódik, augusztus 19-én Gerlán ismételten témanapra kerül sor, melyen egyesületünk tagjai is részt vesznek interaktív kézműves foglalkozással.
  • A szokásoknak megfelelően az idei évben is sor került az Országos Felnőtt és Ifjúsági Népi Kézműves Tábor, a Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskola, a Nemzetközi Fafaragó Találkozó és a Kosárfonó Mesterkurzus megvalósítására. A táborra július 14-től került sor. Közel 300 fő vett részt a különböző csoportok munkájában. Többek között hímzők, fazekasok, kályhások, szövők stb. Valamint megrendezésre került a Dél-alföldi Gyermek kézműves tábor, s az idei évben nagy örömünkre már másodjára tudtunk ifjúsági csoportokat is indítani, akik remélhetőleg a népi kézművesek utánpótlását jelentik majd.
  • AZ NKA támogatásával tovább folytatódik Műsorszolgáltatásunk is a megye településein. Júliusban Tarhoson népi játszóházzal, Hunyán pedig játszóházzal és mesterség bemutatóval vártuk az érdeklődőket. Augusztusban Doboz-Szanazugban, Békésszentandráson, Kétegyházán, Kötegyánban, Hunyán a program zárásaként Kondoroson találkozhatnak az egyesület tagjaival az érdeklődők. Kétegyházán Békés megye fazekasságát bemutató kiállítással, a többi településen mesterség bemutatókkal, vagy játszóházakkal leszünk jelen a települések nagyrendezvényeihez kapcsolódóan.
  • Egyesületünk az idei évben is részt vesz a Mesterségek Ünnepén, ahol a központi téma az idén a fém. Tagjaink árusítással és mesterség bemutatóval képviselik szervezetünket. A tradicionális edénydrótozás, a kovácsolás mellett tojásdrótozással, tarsolylemez készítéssel, drótékszer és hajtűkészítéssel valamint hímzéssel, szövéssel, csipkeveréssel is találkozhatunk.
  • A korábbi évekhez hasonlóan a Mesterségek Ünnepe mellett tagjaink egy része képviseli Egyesületünket a Gyulán Megrendezésre kerülő Minden Magyarok Nemzetközi Néptáncfesztiválján is.  Egyesületi tagjaink árusítással és mesterség bemutatóval vesznek részt az augusztus 15-17. között megvalósuló programon.