Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Március 4-6 között került megrendezésre a XV. Országos Textiles Konferencia Békéscsabán. A 3 napos eseményen a résztvevők, érdeklődő látogatók száma meghaladta a 360 főt.
  A konferencia első napján került sor a meghirdetésre került két pályázat a „Nappali – a család közösségi terének – textíliái”, valamint a „Viseletek és viselet kiegészítők” díjazottjainak elismerésére is. A 3 nap alatt a konferencia résztvevői ingyenesen látogathatták a Munkácsy Mihály Múzeumban, valamint az Emlékházban a kiállításokat.
  A konferencián neves előadók, néprajzkutatók, népművészek előadásait hallgathatták.
  A második nap estéjén hagyományos békéscsabai meglepetésekkel tarkított estre került sor, ahol a résztvevők a hagyományos disznótorok hangulatába csöppenhettek, valamint csapatokban maguk is kipróbálhatták a kolbászgyúrást.
  A két pályázati kiállítás április 1-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeumban és a Munkácsy Emlékházban is.
 • Egyesületünk ismételten részt vesz Békéscsabán a március 15-i Nemzeti Ünnepen. A korábbi évekhez hasonlóan játszóházi foglalkozások keretében az ünnephez kapcsolódóan fakardot, kokárdát, papírcsákót stb. készíthetnek. Egyesületünket a rendezvényen 12 tagunk képviseli.
 • Március 19-20-án a népi ékszerkészítő képzéssel zárul az egyesület tavaly novemberében kezdődött továbbképzési sorozata. A 2 napos együttlét alatt a résztvevők a gyöngyfűzéssel, valamint a drótékszer készítéssel is megismerkednek. Egyesületünk a jövőben is tervezi ilyen és hasonló jellegű népi kézműves továbbképzések megvalósítását.
 • A köröstarcsai március 15-i ünnepséghez kapcsolódóan nyílik az egyesület tagjainak munkáiból kiállítás a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan. A tárlat a művelődési házban látható március 29-ig.