Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A szokásoknak megfelelően az idei évben is sor került az Országos Felnőtt és Ifjúsági Népi Kézműves Tábor, a Határok Nélküli Néprajzi Népfőiskola, a Nemzetközi Fafaragó Találkozó megvalósítására. A táborra július 18-től került sor. Közel 300 fő vett részt a különböző csoportok munkájában. Többek között hímzők, fazekasok, kályhások, szövők stb. Valamint megrendezésre került a Dél-alföldi Gyermek kézműves tábor, s az idei évben nagy örömünkre már negyedjére tudtunk ifjúsági csoportokat is indítani, akik remélhetőleg a népi kézművesek utánpótlását jelentik majd.
  Nagy öröm volt számunkra, hogy a Nemzetközi Fafaragó Találkozó résztvevői az idei évben elkészítették a Békéscsabához közel lévő Telekgerendás számára a haranglábat, amely a település köztemetőjében került felállításra a tábor utolsó előtti napján.
  A táborban dolgozó csoportok az idei évben is előre meghatározott tematika alapján dolgoztak, az esték most sem maradtak el közösségi programok nélkül. Idén is volt táncház, kürtöskalácssütés, közös éneklés a tábortűz mellett, főzőverseny, vendégünk volt Hrivnák Tünde és csapata egy nagyon színvonalas divatbemutatóval, tanultunk népdalokat, valamint a csoportok bemutatkozása is megtörtént.
 • Egyesületünk az idei évben is részt vesz a Budai Várban megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepén. A rendezvény idei témája a játék. Egyesületünk a Körös-völgyi Sokadalomban már megtartotta a főpróbát a Meseországba. A Mesterségek Ünnepén is ide várjuk az aprónépet, akik a labirintusba sétálva ügyességüket, erősségüket, okosságukat próbálhatják ki 7 akadály leküzdésével.
  A bejáratnál megkapják Meseország útlevelét, amelyben a kalandos útjuk állomásait pecséttel örökíthetik meg.
  Többek között meggyőződhetnek arról, hogy hogyan tudják legyőzni az óriásokat, hogy ki tudják-e nyitni a Mesepalota nagykapuját, a lányok átváltozhatnak Hamupipőkévé, a fiúk megvívhatnak a sárkánnyal, megismerkedhetnek a varázslás művészetével.
  Találkozhatnak Ludas Matyival, a Bohóccal, a vásári kikiáltóval, különböző népi hangszereken játszhatnak, hallgathatnak meséket, de ha kedvük tartja, játszhatnak körjátékokat is.
 • Egyesületünk folyamatosan részt vesz a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola felnőttképzésének támogatásában. Az iskola még várja a népi kézművesség iránt érdeklődők jelentkezését. A felnőttképzés felhívása az iskola (www.kezmuves.ibsen.hu), valamint az egyesületünk honlapján is elérhető.
 • Két település – Medgyesegyháza, Okány – nagy közösségi ünnepén veszünk részt, elsősorban a kreatív játszóterünkkel, amely tartalmazza a kézzel hajtható körhintát és a különböző népi sportjátékokat, amelyek minden eseményen sikert aratnak a gyerekek körében.
 • A Matyó Népművészeti Egyesület felkérésére szolgáltatóként jelentünk meg a hímző továbbképzésükön, amelynek a célja a matyó hímző kultúra minél szélesebb körben történő megismertetése, vagyis annak a tudásnak az átadása, amely elődeink asszonyainak hétköznapi ismerete volt.
 • A Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatot nyújtott be a Tehetségprogramra. Ennek az volt a célja, hogy azokon a településeken, ahol az elmúlt 2 évben az Újra öltünk, örökítünk program keretében hímző szakkörök indultak, ott keressünk fiatal lányokat, asszonyokat, akiknek affinitása van a hímzéshez és a Hagyományok Háza által akkreditált, 60 órás képzésre invitáljuk.
  Két képzést valósítunk meg a támogatásból: a Dunától keletre eső magyarországi területen lévőket Békéscsabára vártuk a nyári táborba, ahol szép számmal megjelentek, erről a mellékelt fotó is tanúskodik. A Dunától nyugatra lévő területeken lévők képzését a Zala Megyei Népművészeti Egyesület valósítja meg 2017-ben, egy tábor keretében. Mindkét helyen a 6-6 napos kurzust még 2 vagy 4 napos hétvégi képzés egészíti ki.
  A Békéscsabán résztvevők bebizonyították, hogy van a környezetünkben fiatal, aki szívesen hímez – vélhetően minden népi kézműves szakmában találnánk 30 év körülieket –, nagy lelkesedéssel hallgatták az idősebbek előadásait, segítéseit, és már a hétvégére gyönyörű kis alkotásokat készítettek.