Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé keretein belül június 12-14 között megvalósításra került a Kárpát medence nemzeti értékei és hungarikumai nevet viselő kiállítás és vásár Békéscsabán a Sportcsarnokban. A korábbi évekhez hasonlóan a szervezők ismételten felkérték egyesületünket, hogy a program keretén belül kiállítást és mesterség bemutatót valósítsunk meg. A kiállításon Békés megye népi kézműves értékei kerültek bemutatásra, a mesterség bemutató keretein belül fazekassággal, vászonszövéssel, fafaragással, mézeskalács-készítéssel és díszítéssel találkozhattak az érdeklődők. A bemutatók és a kiállítások a vásár nyitvatartási idejében reggel 10 órától este 9-ig voltak látogathatóak.
  • Június 13-14-én került sor az ötévente megrendezésre kerülő Országos Népművészeti Kiállítás kihelyezett zsűrizésére. Egyesületünk gyűjtötte a Dél-alföldi, valamint a Vajdasági és Erdélyi alkotók munkáit is. A felhívásra több mint ezer darab alkotás érkezett be, melyből a szakmai zsűri az alkotások közel kétharmadát érdemesnek találta arra, hogy megmérettetésre kerüljön a budapesti országos zsűrizésen is. A regionális kiállítás július 13-tól a Munkácsy Mihály Múzeumban látható majd, hétfő kivételével naponta a múzeum nyitvatartási ideje alatt.
  • A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2015. június 20-án a Balassi Közalapítvánnyal és a Békéscsabai Turisztikai Egyesülettel közösen első alkalommal Szent Iván napi Vigadalmait rendez Békéscsabán, a főtéren.  A program keretein belül néptáncosok felvonulására, kézműves bemutatókra, játszóházra, valamint kézműves vásárra kerül sor. Az esemény zárásaként a résztvevők kipróbálhatják a tűzugrást is. Az eseményhez kapcsolódva a Békéscsabai Turisztikai Egyesület Belvárosi gasztronapot valósít meg.
  • Június utolsó hétvégéjén kerül sor Gyulán a Körös-völgyi Sokadalomra – Regionális Népművészeti Fesztivál – a Vár melletti téren. A rendezvényre az idei évben is várjuk a népi kézművesség iránt érdeklődőket, a népzene, a néptánc, a népi kézművesség szerelmeseit. A korábbi évekhez hasonlóan a gazdag színpadi programok mellett játszóházakra, mesterség bemutatókra, kézműves és gasztronómiai versenyekre is sor kerül. A rendezvényről bővebb információ egyesületünk honlapján található. (www.bmne.hu)
  • Egyesületünk az idei évben is megrendezi nyári táborait. A táborban meghirdetett csoportokról, a részvételi díjról, a részvétel feltételeiről bővebb információt honlapunkon találnak az érdeklődők. A felhívás mellett a jelentkezési lap is letölthető, melyet az azon megadott e-mail címre kell eljuttatni a jelentkezőknek legkésőbb június 30-ig. Reményeink szerint az idei évben is a korábbiakhoz hasonlóan több mint 300-an találkozunk majd Békéscsabán július 13-18 között. (www.bmne.hu)
  • A békéscsabai Kézműves Szakiskola is várja még a 2015/16-os tanév felnőttképzésére jelentkezőit. A képzési felhívás és jelentkezési lap az iskola valamint az egyesületünk honlapján is elérhető. Minden érdeklődőt szeretettel várunk, őrizzük tovább együtt a hagyományos kézműves szakmákat, hogy a mesterségek még sokáig fennmaradhassanak. (www.kezmuves.ibsen.hu ; www.bmne.hu)