Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Egyesületünk a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületével együttműködve 2015-ben három év kimaradás után ismételten megrendezi a Kultúrával és kultúrával is foglalkozó civil szervezetek V. találkozóját Békéscsabán. A rendezvényre a Phaedra Rendezvényközpontban kerül sor március 20-án. A tanácskozás témája a civil szervezetek, közösségek szerepe, lehetőségei a település kulturális életében és a helyi értékgyűjtő munkában.
  A rendezvény programja:
  9.30 – 10. 00: Regisztráció
  10.00 – 10.30: A kultúrával foglalkozó civil szervezetek szerepe, jelentősége Békéscsaba város kulturális életében. Mintaprojektek bemutatása.
  Előadó: Varga Tamás, a békéscsabai Polgármesteri Hivatal Oktatási, Közművelődési és Sport osztályának helyettes vezetője
  10.30 – 11.15: A civil szervezetek, közösségek szerepe, lehetőségei a helyi értékgyűjtő munkában – jó gyakorlatok a Kelet-magyarországi Közösségszolgálat Alapítvány példatárából
  Előadó: Groskáné Piránszki Irén közösségfejlesztő, kuratóriumi elnök
  11.15 – 11.45: A helyi értékek gyűjtésének tapasztalatai Békés megyében, különös tekintettel a civil szervezetek szerepére
  Előadó: Savolt Zoltán, a Nemzeti Művelődés Intézet Békés Megyei Irodájának munkatársa
  11.45 – 12.15: Szünet, büféebéd
  12.20 – 14.00: Jó gyakorlatok bemutatása
  12.20 – 12.40: A Békéscsabai Értéktár gyűjtésének tapasztalatai
  Előadó: Szántó Zsolt, a békéscsabai Polgármesteri Hivatal kabinetvezetője
  12.40 – 13.00: Értéktár Mezőberényben
  Előadó: Olejné Mertz Judit, a mezőberényi Polgármesteri Hivatal közművelődési referense
  13.00 – 13.20: A civilek értékgyűjtő munkája Vésztőn
  Előadó: Arató Erzsébet, a Vésztői Településszépítők Egyesületének elnöke
  13.20 – 13.40: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület szerepe és tapasztalata a népi kézműves értékek feltárásában
  Előadó: Pál Miklósné, az egyesület elnöke
  A konferencia célja, hogy segítse a kultúrával foglalkozó civil szervezeteket abban, hogy hogyan tudnak bekapcsolódni az értékteremtő, értékmentő munkafolyamatokba, valamint, hogy a jó példákon keresztül segítséget nyújtson a szervezetek számára a bevált gyakorlatok saját szervezetükben történő megvalósításában. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és a Békéscsabai Városfejlesztési Kft. nyertes DAOP pályázatának keretein belül valósul meg.
 • A Békés Megyei Népművészeti Egyesület márciusban két kiállítást is megvalósít. Elsőként a Szent István Egyetem békéscsabai Campusán megrendezésre kerülő „Tavaszi szél vizet áraszt” című társadalomtörténeti, néprajzi és ökológiai tudományterületen megvalósuló országos tanácskozáshoz kapcsolódóan nemzetiségi textíliákat bemutató kiállítást rendezünk az iskola folyosóin. A tárlaton szerb, román, szlovák és német hímzéseket valamint szőtteseket láthatnak a résztvevők. A kiállítás a konferencia teljes időtartama alatt március 11-13 között tekinthető meg a Bajza u. 33. szám alatt.
 • Másodikként felújításra kerül a lökösházi Bréda-kastélyban 2013-ban megvalósított akkor hungarikumokat bemutató kiállítás. A kiállítást akkor egy évre terveztük, de a nagy sikerre való tekintettel a kastély üzemeltetőivel abban állapodtunk meg, hogy a tárlaton kiállított alkotásokat felfrissítjük, egy új tematikát adunk neki.
 • A 2015-ös kiállításon a különböző tájegységek hímzései kerülnek bemutatásra. Többek között találkozhatunk erdélyi, békés megyei szűcs, palóc, matyó, kalocsai, mezőségi, szigetvárvidéki stb. hímzésekkel. A textíliák mellett a folyosón nemezszőnyegekkel, valamint az egyik teremben hagyományos eszközökkel berendezett kamrával találkozhatunk majd a látogatók. A kiállítást március 23-tól egy éven keresztül tekinthetik meg az érdeklődők.