Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

„Újra öltünk és örökítünk” – Folytatódnak a hímző szakkörök Békés megyében

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület együttműködve a Nemzeti Művelődési Intézettel, valamint annak Békés megyei irodájával második alkalommal vesz részt az „Újra öltünk és örökítünk” program megvalósításában. A megvalósításban közreműködő partnerek között települési önkormányzatokat, egyházat, civil szervezetet is találunk most is, de az első félévben lezajlott szakkörök esetében is. A megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezetet a Nemzeti Művelődési Intézet biztosítja, egyesületünk gondoskodik a szakmai oktatók, a minőségi munka biztosításáról, míg a partnerszervezetek helyet adnak a szakköröknek, részt vesznek a lebonyolításban, segítik az adminisztrációs feladatok ellátását, a közösségi élmény biztosítását.

A hímző szakköröknek nagy hagyománya volt a 70-es években, a Nemzeti Művelődési Intézet célja, hogy a korábbi évtizedekben sikeres szakköröket visszahozva, ismét több településen induljanak be hímző csoportok, egyre többen megismerkedjenek a különböző tájegységek díszítőművészetével, öltéstechnikájával, egyre többen szeresség meg a kézi hímzés mesterségét.

A program első üteme 2013 őszétől valósult meg. Békés megyében, ebben az időszakban 5 településen tartottunk hímző szakköröket. A szakkörök már eredményesen pályáztak a 2014. márciusában megrendezett Országos Textiles Konferencián is. A program nagy eredménye volt, hogy mind az 5 településen a program befejezését követően is tovább működnek a szakkörök.

2014 őszén kezdetét vette az országos program második ütemének megvalósítása, ekkor már 6 településen indult be hímző szakkör a megyében, így elmondható az, hogy egyrészt a Nemzeti Művelődési Intézet által megvalósított program eredményeként, másrészt a megyében már meglévő szakkörökkel együtt jelenleg 16 hímző szakkör működik Békés megyében, illetve ebből egy határainkon túl Kisiratoson valósul meg.

A jelenleg megvalósuló 6 szakkör is előzetes tematika alapján, heti rendszerességgel működik. A szakkörök vezetői kivétel nélkül OKJ-s kézi és gépi hímző végzettséggel, valamint népi játék és kismesterségek oktatója bizonyítvánnyal is rendelkeznek, szakterületük kiváló ismerői és alkotói.

 A szakköri foglalkozások az első félévhez hasonlóan kiállítással zárulnak majd, ahol a tárlaton a résztvevők munkáit tekinthetik meg az érdeklődők.

Az előző félévben megvalósult kiállítások azt bizonyítják, hogy a hímző mozgalom újraélesztésére jelentős társadalmi igény mutatkozik, valamint, hogy a 20. alkalom alatt is el tudnak sajátítani olyam ismereteket a résztvevőkkel, amellyel képesek minőségi munkákat készíteni, valamint akár egy országos pályázaton is megállják a helyüket.

Amellett, hogy a szakköri foglalkozásokon minőségi alkotásokat hoznak létre, az egyes alkalmak nagy jelentőséggel bírnak a résztvevők életében. Vannak, akik szinte csak ezekre a foglalkozásokra mozdulnak ki otthonukból, mások számára hasznos együtt létet, találkozási alkalmat jelent az ismerősökkel, barátokkal, színesíti a zord hétköznapokat, közösségi élményt, tanulási lehetőséget, a szabadidő hasznos eltöltését jelenti.

Közös célunk az, hogy a most indult szakkörök is fennmaradjanak, s a következő években is minél több településen tudjuk folytatni a megkezdett munkát.