Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Minden településnek feladata, hogy felkutassa és bemutassa saját értékeit, amelyek között megtalálható a tárgyalkotó népművészet is, ezek hozzájárulnak a helyben élők lokálpatrióta tudatának erősödéséhez.
Egyesületünk 2014-ben kétirányú tevékenységet kezdett el. Szorgalmazta az adott településen élő szakértő tagjain keresztül, hogy nyújtsák be a helyi értéktár bizottsághoz javaslataikat a kézműves szakágakra vonatkozóan. Így került be pl. az Orosházi Értéktárba a szálánvarrott hímzés, vagy a Mezőberényibe a helyi szűcs- és fehérhímzés, a magyar, a szlovák és a német vászonszőttes.
Kutatómunkánk révén kiderült, hogy egyes településeken a régmúltban bizonyos kézműves ágak meghatározóak voltak, viszont most a lakosok között nincs olyan, aki azt szakszerűen leírhatná.
Tevékenységünk másik iránya az volt, hogy az általunk a megyében ismert egy-egy településhez, vagy településekhez kötődő népi kézműves értékekről javaslatot készítsünk a helyi, vagy megyei értéktárak számára. Ilyen volt többek között a Mezőhegyesi cifrahám, a Tótkomlósi butéliák, a Nagybánhegyesi főkötők, a Békés megyei szűcsködmönök. Ez utóbbi tanulmány bemutatja a megye hajdani szűcsközpontjait, a ködmönök szabásmintáit és hímzésvariációit.
A feltáró és bemutató munka elején járunk, terveink között szerepel, hogy a megye településein található valamennyi népi kézműves értékről szakszerű leírás készüljön, és ez kerüljön nyilvánosságra.
Az eddigi összegzéseink rövid időn belül megjelennek a megújuló honlapunkon, csakúgy, mint az e témában lévő kiadványaink.