Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Október 23-án, Békéscsabától 20 km-re, Telekgerendás köztemetőjében meghitt közösségi térben szentelték fel azt a haranglábat, amelyet 2016 nyarán a Nemzetközi Fafaragó Tábor alkotói hoztak létre Békéscsabán. A harangláb harangja első ízben szólalt meg a telekgerendási köztemetőben, egy olyan faluban, amely 50 évvel ezelőtt csak tanyaközpontként működött.
  • November 05-én kihelyezett NIT zsűrit szerveztünk, ahol 44 egyesületi tagok 180 alkotását bírálta el a 7 főből álló zsűri. Öröm volt számunkra, hogy a benyújtott munkák 42%-a kapott „A” kategóriát, és mindössze 14%-át utasították el minőségi hibák miatt.
  • Ugyancsak november 05-én rendeztük meg az Ajándéktárgy konferenciát, ahol ezen tárgyak zsűrizéséről és az egyes szakágakban – csipke, hímzés, faművesség, szövés, fazekasság, mézeskalács – való megjelenést járták körbe az előadók és a konferencia résztvevői. A találkozó másik témája a marketing volt, az előadóink felvázolták vagy érintették a népi kézműves termékek piacra juttatásának folyamatát.
  • Egyesületünk november 27-én részt vesz Gyulán, a Harruckern téren megtartandó Betlehemes Fesztiválon, amelyen az elmúlt évekhez hasonlóan egyesületi tagjaink népi játszóházzal, mesterség bemutatóval és népművészeti vásárral várjuk Advent első vasárnapján az érdeklődőket.
  • November 26-án és 27-én műhelyfoglalkozásra invitáljuk a gyakorlattal rendelkező kézi hímzőket. A két napos képzés alatt az alkotók elhozhatják magukkal terveiket, azokat megvitathatják az oktatóval, alkotótársaikkal, ezzel is elősegítve a közös élmények, tapasztalatok megszerzését.
    Ezúttal egy kísérletbe is kezdenek, a megyénkre oly jellemző szűcshímzéseket tanulják meg bőrre varrni.