Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Körös-völgyi Sokadalom 2016. július 01-03.:
  Ez évben XVII. alkalommal került megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom Gyulán, a Vár előtti téren. A nagyszínpadon mesemondók, énekesek, népzenészek és táncosok kápráztatták el a közönséget, továbbá népi kismesterség bemutató, játszóház és népművészeti vásár is várta az érdeklődőket, ahol 120 népi kézműves árusította míves portékáját.
  A sokadalmi téren a gyerekek is elkalandozhattak Meseország labirintusában, ahol különböző ügyességi és népi játékokban próbálhatták ki magukat. Szombaton, a IX. Fazekas és a VIII. Fafaragó Verseny izgalmai után pedig vasárnap a Körös-völgyi főző- és pogácsasütő versenyen a gasztronómia is szerepet kapott.
  Továbbá a rendezvény teljes időtartama alatt megtekinthető volt a „Válogatás az Országos Népművészeti Pályázat Békés megyei díjnyertes alkotásaiból” című kiállítás, így elmondhatjuk, hogy az idei évben is sokszínű programokkal gazdagodtak a helyszínre látogatók.
 • Nyári Tábor 2016. július 18-23.:
  A tábor kapui július 18-án ismét megnyíltak, s Bíró Csaba – Békéscsaba Város Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnökének – ünnepélyes megnyitója után a táborlakók birtokba vették műhelyeiket. Idén 19 csoport – fafaragók, gyermek és ifjúsági csoportok, csipkések, fazekasok, kézi és gépi hímzők, gyékényfonók, kályhások, kézi könyvkötők, mézeskalács készítők, nemezkészítők, ötvösök – alkot maradandót. A 300 résztvevő, aki az ország határain belülről, továbbá Vajdaságból, Erdélyből és Ausztriából érkeztek.
  A táboron belül működő Nemzetközi Fafaragó Alkotótábor a Telekgerendási Önkormányzat felkérésére haranglábat készít, melynek átadására a tábor keretében, felszentelésére Halottak napján kerül sor.
  A dolgos hétköznapokat zenés esttel, táncházzal, főzőversennyel, szellemi és gyakorlati versennyel, kürtöskalácssütéssel és közös énekléssel színesítjük, ahol a tábor lakói újabb közös élményekkel és szép emlékekkel gazdagodhatnak.