Artera Alapítvány eseményei

Artera Alapítvány eseményei

 • MÍVES EMBEREK SOKADALMA
  Ahhoz, hogy egy ilyen rendezvény funkcióit maradéktalanul be tudja tölteni meg kell újulnia. Alapítványunk missziója felkutatni, megtartani, korszerűen ápolni, őseink hagyományait, kézműves mesterségét. Európai értékrendbe sorolni, megismertetni a világgal Erdély hagyományait, aminek Székelyudvarhelyen, a Míves Emberek Sokadalma szerezhet érvényességet értékteremtésben fogant transzilván összefogással, szolidaritással, következetesen szolgálva népet és kultúrát.
  Ez az a rendezvény, amelyre az idén július 29-31 között immár tizenhatodszor kerül sor Székelyudvarhelyen a Székely Támadt várban. A Székelyudvarhelyen működő hagyományos mesterségeket és néphagyományt őrző ARTERA Alapítvány 1999 ben szervezte meg első ízben a népművészeti rendezvényt színvonalas kulturális programokkal a Székely Támadt várban. Térségünkön, de egész Erdélyben a népi kultúrkincs még érintetlen állapotában él. Ezt pártoltuk fel, népszerűsítjük, kíséreljük megélhetési forrássá tenni.
  Ez a kultúrkincs lett az alapja a Míves Emberek Sokadalmának, és ez volt és lehet vonzó, mágneses magva a kifejlődő turizmusnak Székelyudvarhely és környékén.
 • MESEFALU SZÉKELYFÖLDÖN
  A tábor megrendezésének ötlete 2002-ben született meg, azzal a céllal, hogy Udvarhely térsége otthont adjon egy olyan nemzetközi képzésnek, amely alkalom a helyi fiatalok számára más nemzetiségű fiatalokkal való kapcsolatok kialakítására, és ez idő alatt felelevenítve az új szórakozási lehetőségek helyett a régieket.
  Az első tábor 2003-ban került megrendezésre, eredményességét a résztvevők visszatérési igénye is tükrözi. Olyan nyári tábort szervezünk, ahol a fiatalok úgy kapcsolódnak ki, és pihennek egyszerre, hogy elfelejtik a modern szórakozó helyeket, a televíziót, a videojátékokat, és felfedezhetik a hasznos és szórakoztató időtöltési lehetőségeket, kipróbálhatják tehetségüket a színjátszás terén és ügyességüket a bábkészítésben és más alkotó tevékenységekben is. Ami régen természetes volt -az, hogy esténként tábortűznél beszélgettek, ismerkedtek, énekeltek, táncoltak- az ma már sajnos a rohanó, „egyszer használatos” tárgyakkal tele világunkban mind kevesebb embernek adatik meg. A tábor célja a fiatalok és fiatalosan gondolódók számára egy alternatív szórakozást és képzést biztosítani, egy hétre felváltani a modern szórakozó helyeket egy szabadban megszervezett közösségápoló programmal. A napi programok lehetőséget kínálnak a résztvevők számára, hogy a délelőtti foglalkozások során megismerjék és megszeressék a régi népdalokat, néptáncokat, mesterségeket, fejleszthessék szépérzéküket, kézügyességüket, önbizalmukat erősíthessék, példát mutatva nekik abban, hogy lehet tanulva játszani, és szórakozva tanulni is.
 • CSALÁDOK ÜNNEPE
  Az Artera Alapítvány ez évben második alkalommal szervezi a Kadicsfalva Sport és Kulturális Egyesület valamint a Varázsecset Tanodával közösen, az egy hetes programsorozatot Kadicsfalván, Szent Anna (az egyházközség búcsúünnepe) hetében.
  Új programmal, új helyszínen és új céllal szervezzük a rendezvényt.
  Kadicsfalva városrészt egy életképes közösség lakja, ezt a rendezvényt az összetartozás igénye hívta életre.
  A Családi Ünnepek célja a közösségépítés, kulturált szórakozási lehetőség biztosítása az itt lakóknak, vendégeinek és az ide látogatóknak.
  A program keretén belül házaspárok előadásokon vehetnek részt. Meggyőződésünk hogy a szorosabb közösségi élet eredményeként erősödnek a házastársi kapcsolatok, tartós baráti kapcsolatok alakulnak ki. A közösség megerősödéséhez vezet a társas tevékenység a meglévő társas viszonyok erősebbé személyesebbé válnak, ami a személyiségek pozitív változásához vezet.
  Felnőtteknek Mandalatábor szervezünk, gyerekek számára kézműves mesterségképzés, kreatív képzőművészeti és néptánc oktatási foglalkozások, szabadtéri programok, sport vetélkedők, kis pályás foci bajnokság , koncertek és Anna bál várja az ide látogatókat.