Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

December
Karácsony hava
Álom hava

 • December 2., 8., 16. péntekek 15.00 -„ RAKU” égetés
  redukciós égetés gázkemencében
  A japán „RAKU” égetés viszonylag új égetési módszer. Az első rakucsészéket, egy CSódzsiró nevű tetőcserépműves készítette az 1570-80 évek elején Kiotóban a nagy teaszertartásmester Szen no Rikju ösztönzésére. A RAKU elnevezés magától Hidejosi sóguntól ered, jelentése: a ráérő idő élvezete”. A japán raku többről szól, mint amit mi és ált. Európában annak neveznek, ezért van a „RAKU” szó idézőjelben.
  Ma úgy nevezném: kemencén kívüli redukciós eljárás.
  Az égetésekre előre kell jelentkezni, csütörtökig, mert csak akkor valósul meg, ha legalább 1 kemencét meg tudunk tölteni.
 • December 3-24. Kiállítás-vásár: Karácsony-Karácsony
  Kiállítók: egyesületünk tagjai
  Megnyitó: december 3 szombat, 18.00
  A kiállítást alkotóink munkáiból állítjuk össze.
  A kiállítást Karácsony alkalmára, szakrális hagyományainkhoz kötődő tárgyakból válogatjuk.

  Legtöbbünknek nincs módja és lehetősége arra, hogy ebben az időszakban a méregdrága helypénzeket kifizessék a vásárokon, ezért itt az egyesület galériájában rendezzük be karácsonyi vásárunkat. A kerámiák mellett mézeskalács és rongyszőnyeg is látható. A kiállított tárgyak ajándékozási célból megvásárolhatók.

 • December 3. szombat 16 – 20.00: Agyagangyal
  kerámia ajándéktárgyak készítése Karácsony alkalmára
  Vezeti: Vinczéné Lőrincz Ágnes
  A saját készítésű ajándéktárgyak varázsa, hogy készítés közben ajándékozás örömét is átéljük. Fehér agyagból készítünk tárgyakat, angyalokat, gyertyatartókat, mécsestartókat, áldásadó Krisztust, kicsi pásztort, szarvasokat, a hagyományokból merítkezve. Gyermekeknek és felnőtteknek is ajánlom. A tárgyakt kívánságra kiégetjük, 1 hét múlva lehet érte jönni.
 • December 9. szombat 16 – 20.00: Mézesangyal
  Mézeskalács készítés Karácsony alkalmára
  Vezeti: Tószegi Judit
  A saját készítésű ajándéknak az a varázsa, hogy kezünkkel a tárgyba is belegyúrjuk az ajándékozás örömét. Együtt gyúrjuk a mézesmirákulum mesterével, a legjobb mézeskalács tésztát, megtanítja, hogy kell azokat a varázslatos fehér mintákat írni a mézeskalácsra. A mézet a méhecskék – Isten állatkái gyűjtik, ezért készítjük karácsonyra a mézeskalácsot, ezért gyújtunk méhviasz gyertyákat is Advent idején. Az elkészült mézeskalácskákat haza lehet vinni, otthon a jól sikerültekkel a karácsonyfát feldíszíteni, a többit megenni.
 • December 17. szombat 16 – 20.00: Nemezangyal
  Nemez angyalkák készítése Karácsony alkalmára
  Vezeti: Szabó Éva
  A saját készítésű ajándéknak az a varázsa, hogy kezünkkel a tárgyba is belegyúrjuk az ajándékozás örömét. Az angyalok eljövetelét nemezből készített kis angyalkákkal is varázsolhatjuk. A nemez bárányszőr, a bárány – Isten báránya – a tisztaság, ártatlanság jelképe. Marci bácsi bárányainak szőréből készült a nemez, amit használni fogunk. Éva segít nekünk ebben, hogy könnyeden libbenő kisangyalok készüljenek. A kisangyalokat haza a lehet vinni, hogy otthon kísérjenek minket a fény eljöveteléhez.