Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Rendezvényeink

  • A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, Népművészeti Egyesület Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete és az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület közös szervezésében és rendezésében november 5-én 10 órától a XI. Nemzetközi és Megyei Komplex Textilművészeti Szakmai Bemutatót és Kiállítást rendez. Köszöntőt mond: Vajda László a Népművészeti Egyesület Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezet elnöke népi iparművész a népművészet mestere a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Úri Hímzések: Kovácsné Tar Ilona népi iparművész kiállítása az „Aranykapu” Bemutató Teremben( Nyíregyháza Toldi u. 23. VOKE Művelődési Ház) A rendezvénysorozat nyitó előadását Dr. Puskásné Oláh Júlia Nívódíja, Életfa díjas és Életműdíjas népi iparművész a népművészet mestere a rendezvénysorozat ötletgazdája tartotta. Az alkotók közös ebéden vettek részt Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyében gyűjtött és feldolgozott szakrális textilek ornamentikái címmel. A Népművészeti Egyesület Sz.-Sz.-B. Megyei Szervezet Alkotóházában szakmai bemutatót tartott Kovácsné Tar Ilona hímző népi iparművész. Az alkotók mindegyike egy elődrukkolt futót kapott, melyen elkezdte az úri hímzés kivarrását. Az alkotók diavetítéses bemutatót láthattak, a jellegzetes úri hímzésekből. Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület 2015-ben megalakította a Nemzetközi „Cserediákok” Kreatív Közösségét melynek tagjai: belga, thaiföldi, indonéz, olasz és indiai diákok, akik 10 fővel vettek részt a rendezvényeinken és a szakköri foglalkozásokon. A következő szakágakban: hímzés, szőnyegszövés, nemezkészítés, vertcsipke készítés, gyöngyfűzés és kosárfonás.
    A rendezvényen a megye területén – szakkörökben vagy egyesületekben – tevékenykedő alkotók is részt vettek.
  • November 12. 10 óra: XI. Textilművészeti Rendezvénysorozat Gyapjúszőnyegek Kiállítása. A Népművészeti Egyesület Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete Alkotóházában (Széchenyi u. 20.; Megtekinthető  H – P 9 – 16 óráig, november 12 – december 30-ig) Előadás: Gráf Zsuzsanna Király Zsiga díjas szőnyegszövő, művészet oktató. Diavetítés gyűjtött és feldolgozott alkotásokból. Közös ebéd után szakmai bemutatót tart: Bereczné Mogyorósi Ildikó szőnyegszövő. Az alkotók felvetett szövőszékeken gyakorolhatnak, vagy az elkezdett munkáikat folytatják. Az Alkotóház a nyitva tartás ideje alatt fogadja a látogatókat és a szakágakba jelentkezőket.
  • November 19. 10 óra: XI. Textilművészeti rendezvénysorozat Nemezművészet a viseletünkben és a lakáskultúránkban. Kiállítás és előadás: Szakady Kincső nemezkészítő előadása és alkotásai. A közös ebéd után szakmai bemutatót tart: Blanár Katalin nemezkészítő. A bemutatón elkészült alkotásokat az érdeklődők hazavihetik.
  • November 26. 10 óra: XI. Textilművészeti Rendezvénysorozat Vertcsipke csodák címmel tart előadást és bemutatja kiállítását: Félegyházi Józsefné Király Zsiga díjas csipkeverő. Kiállítás a Vasutas Művelődési Házban (november 26 – december 30-ig H – P 9 – 18 óráig tekinthetik meg a látogatók) A közös ebéd után Estók Judit csipkeverő szakmai bemutatót tart minden érdeklődő lehetőséget kap a csipkeverés technikájának elsajátítására. A XI. Textilművészeti Rendezvénysorozat négy textilművészeti szakágban – hímzés, szőnyegszövés, nemezkészítés és csipkeverés – enged betekintést nyerni az érdeklődők, a megyei alkotók és a nemzetközi diákok számára. Szeretnénk, ha a Népművészeti Alkotóház szakköreibe folytatnák tevékenységüket. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Nemzeti Kulturális Alap pályázati  támogatásával valósulhatott meg a XI. Textilművészeti Kiállítás és Szakmai Bemutató november hónapban. A XI. Textilművészeti Rendezvénysorozat lehetővé tette, hogy nemzetközi kapcsolatainkat kibővíthettük. Nyíregyháza testvérvárosainak alkotói mellett, városunk Nemzetközi „Cserediák” kapcsolata révén belga, thaiföldi, indonéz, olasz és indiai kapcsolatai is kiépülhettek.