Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

  • A tavasz érkezésének igazán szép népi hagyománya a „Májusfa állítás”. Alkotóink a Múzeum falu rendezvényén vettek részt. Népi mesterség bemutatóval, játszóházzal és népi kézműves vásárral járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

  • Testvérvárosunk a lengyelországi RZESZOW város meghívására az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület és a Sz. Sz. B. Megyei Népművészeti Egyesület mesterei közösen az ország nemzeti ünnepén május 2-4-ig kiállítást rendeztek ahol Szolanics Elvira népi iparművész fazekasunk, Nyíregyháza város 2016 évi ösztöndíjas fazekas mestere, Bagi Imre népi iparművész, fafaragó, Fehér Mihály népi iparművész, kosárfonó, Tóth József bőrműves,  sallangfonó és Kertész Gábor ékszerkészítő munkáit ismerhette meg a közönség. Az alkotók szakmai bemutatót is tartottak. Ebben segítségükre volt még, Nagy László fazekas és Fehér Mihályné kosárfonó. A bemutatott munkákat megvásárolhatták a rendezvény  látogatói.

  • Egyesületünk éves Közgyűlése 2016 május 12-én lesz.
  • A sikeres találkozó után rövidesen a lengyel alkotókat is vendégül láthatjuk Nyíregyházán a „Város napon” május 7-én a Kossuth téren. Itt alkotóink várják majd a közönséget az „Aranykapu” Kézműves bemutatóval, ahol a gyermekek játszóházban a felnőttek pedig mesterség bemutatón vehetnek részt. A gyermekek számára: Ámik Jánosné számtalan fajátékával játszhatnak a gyerekek. Különböző méretű szövőszékeken és fonókával készíthetnek majd fejpántokat és karkötőket. Márczi V. Nikolett újszerű papírhajtogatási technikával állatfigurákat készíttet majd a gyerekekkel és szüleikkel együtt. Kiss Ferencné népi ékszerkészítőnk gyűrűket és karkötőket készíttet majd az érdeklődőkkel. A programot színesítik még Fehér Mihály kosárfonó Májerné Kéki Katalin népi ékszerkészítő és Németh Gabriella zsinórozó szakmai bemutatója, ahol  készíthetnek kézműves tárgyakat a résztvevők.

  • Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület ezen a napon a „diák csereprogram” fiataljaival, akik április 1-én alakították meg  a Nemzetközi Fiatalok Kreatív Közösségét, 10 fővel folytatja az eddig elkezdett kézműves tevékenységét, a kosárfonást, szövést és gyöngyfűzést. Az elkészített munkákat a nyári szünet alkalmával hazájukban szeretteiknek ajándékozhatják. Szeptembertől majd folytatják a magyar népművészettel való ismereteik bővítését és a kézműves tevékenységeket.
  • Az „Aranykapu” Pünkösdi Játszóházát május 13-án tartja. A gyermekek részt vesznek a Pünkösdi királyné választás eseményén, ahol megkoronázzák a maguk által készített koronával a Pünkösdi királynét.

  • Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület alkotói számára május hónaptól megkezdi intenzív szakmai továbbképzését. Szeretnénk, ha ez a képzés szakáganként fejlesztené tagjaink elméleti és gyakorlati tudását. Első alkalommalNépi ékszerkészítők szakmai továbbképzése 

Időpont: május 27-27-28(csütörtök, péntek, szombat)

Helye: Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár; Nyíregyháza Toldi u. 23. „Aranykapu” Bemutató Terem és Galéria

Program: ukrán és sváb népi ékszerek és a XXI. sz. ékszerei.

A szakképzés vezetője: Nagy Gyöngyi népi ékszerkészítő mester

A képzésen részt vesznek: Sz. Sz. B. Megyei Népművészeti Egyesület és az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület népi ékszerkészítő szakcsoport tagjai.

Részt vevők létszáma: 10 – 12 fő.

A szakmai továbbképzés önköltséges.

A szakmai továbbképzések a textilművészeti szakág képzésével folytatódnak, melynek támogatója a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

Szakágak: hímzés, szőnyegszövés, nemezkészítés, és csipke- csipkeverés.