Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Az Európai Művészet és Kézművesség Napjai (INMA) programsorozatában ez évben is megrendezésre került a Népi Kézműves Alkotóházak és Kézműves Galériák III. Országos Hétvégéjén 2016 április 1-én Nyíregyházán a (Toldi u. 23.)

A Vasutas Művelődési Házban az „Aranykapu” Népi Kézműves Műhelygalériában megrendezte közösen a „Helyi népművészet értékei” c. Konferenciát, Szakmai bemutatót Kiállítást és Vásárt

A Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár 2005-től ad helyet az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület által működtetett „Aranykapu” Műhelygalériának, melyet az év folyamán folyamatosan működtet.
A rendezvény felhívja a figyelmet a hagyományos népi kultúra tradicionális népi értékeinek bemutatására, mely értékeket a helyi mesterek nyitott műhely foglalkozáson mutatnak be az érdeklődők számára.

Várják a gyermekeket és felnőtteket az „Aranykapu” Bemutató Terem folyamatos kiállítására, ahol Szászi Zoltánné hímző
népi iparművész és Herczegné Andrássy Éva hímző a Beregszem Népművészeti Egyesület vezetője „A helyi népművészet értékei” című kiállítására, melyet 2016. április 1-30-ig megtekinthetnek az érdeklődők, H-P-ig 9-18 óráig

A konferencia része volt megyénk jellegzetes szőttes és hímzés kultúrájának a „Tiszavidéki szőttes és hímzés” ornamentikáinak bemutatása, ahol a meghívott nyugdíjas klubok alkotói és a csökkent képességű helyi alkotók vettek részt.
Ezt a programot azért tartottuk fontosnak számukra, mert a klubok tagjai évente részt vesznek a megyei „Nyugdíjas Ki Mit Tud” rendezvényén. Itt évről – évre szebb alkotásokkal pályázhatnak a résztvevők.
A rendezvényünknek különlegessége még az volt, hogy meghívtuk a városunkban tanuló az ÁFS Magyarországi „Cserediák” programban résztvevőket, Toldi Zsuzsanna vezetőjük kíséretében.
A magyarul jól beszélő diákok Belgiumból, Thaiföldről, Indonéziából, Törökországból és Olaszországból érkeztek. Nagy érdeklődéssel hallgatták az előadást és megtekintették a zsűrizett alkotásokat.
A konferenciát szakmai bemutató követte, ahol hímzést (ea. Dr. Puskásné Oláh Júlia népi iparművész, a népművészet mestere) kosárfonást (ea. Fehér Mihály népi iparművész) és népi ékszer bemutatót (ea. Szabó Katalin ékszerkészítő). A csökkent képességűek csoportját Bak Sándorné kísérte és mint az Egyesületünk tagja gyöngyfűzést tartott számukra. A látogatók és a nemzetközi diákok csoportja is kipróbálhatta kézügyességét.
Nem titkolt szándékunk az volt, hogy a program befejezése után megalakítsuk a „Cserediákok” részvételével a
„Nemzetközi Kreatív Ifjúsági Közösséget”

Az ünnepélyes alakuló programot Malamidesz Szilvia a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója és Dr. Puskásné Oláh Júlia az „Aranykapu” Műhely Galéria művészeti vezetője az egyesület elnöke jelentették be, és egyben köszöntötték a részt vevő külföldi diákokat. A „Cserediák” program vezetője Toldi Zsuzsanna tolmácsolta a diákok kérését, hogy havonta 1-2 alkalommal 2 órában a külföldi tanulók folytathassák délutánonként az elméleti és gyakorlati foglalkozáson való részvételüket. Így szeretnének megismerkedni a magyar népi kultúrával.

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje, mely az Európai Művészet és Kézművesség Napjai
c. rendezvénysorozat elindítója.
Szervezői és rendezői a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár és az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület programsorozata valóban, az országban működő Műhelygalériák alkotó közössége és a Nemzetközi ifjúság találkozója lett.
A rendezvényeink április havi programjai ehhez a fontos eseményhez kapcsolódnak:

Április 1-én 9 – 18 óráig A „Helyi népművészet értéke” c.  Konferencia, Szakmai Bemutató és Vásár

A „Nemzetközi Kreatív Ifjúsági Közösség” alakuló programja az AFS Magyarország „Cserediák” program tagjainak részvételével, április 1-30-ig a „Helyi Népművészet értéke” c. kiállítás megtekinthető  H-P 9-18 ó

Áprilisi bejelentkezések:
Csoportok fogadása, tárlatvezetéssel és előadás tartással
Április hóban: A „Népművészeti Szabadiskola” előadásaihoz kapcsolódnak a jelenlegi kiállítás anyagai.
Heti egy alkalommal pénteken 15 – 17 óráig.
Bejelentkezés iskolák és óvodák: Időpont egyeztetés
Információs Központ Mobil: 30/448-5500

Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület mesterei részt vesznek: 2016 április 22-én, a Váczi Mihály Művelődési Központ előtti téren (Szabadság tér 9.) a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal felkérésére H E L O N Y Í R E G Y H Á Z A című rendezvényen a „Mosoly utcája” helyszínen  népi mesterek  kiállítása, bemutatója és vására lesz megtartva.
Az egész napos rendezvénysorozaton részt vesznek testvérvárosaink vezetői és alkotói.
Kísérő programok: nemzetközi és helyi néptáncosok, népi ének együttesek, és gasztronómiai bemutatók.

Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület „Alvégesi” Népdalköre is fellép a rendezvényen.