Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóháza

Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóháza

Inasképző – Alkotunk és újítunk

Rendezvény programja, bemutatása: A rendezvény az Inasképzőben a kosárfonás és szappan készítés bemutatását célozza meg, miközben az egyesületi tagok az Alkotóház felújításán tevékenykednek.

Inasképző a Csűrben

Március 28.

10-16 óráig Balogh Károly népi iparművész és az egyesület kosárfonó szakkörének bemutatója. Tároló kosarak készítése.

A mester bemutatkozója: Balogh Károly nádudvari kosárfonó vagyok. 1993-ban kezdtem a fűzvessző fonásával ismerkedni, amelyet később néhány éven keresztül a helyi kézműves szakiskolában oktattam. Hosszabb, vagy rövidebb időtartamban jelenleg is oktatom e szép, hagyományos mesterséget.

Az itt működő kosárfonó kör saját erejéből küzdötte fel magát az érdeklődő amatőr szinttől a középhaladó szintig. Változatos technikákkal a fellelhető szálas anyagokból használati- és dísztárgyakat készítenek, illeszkedve az Apáról Fiúra Népi Kézműves Egyesület programjában megjelenő ünnepkörökhöz, népszokásokhoz. A kör tevékenységének csak egy szelete a vesszőfonás, ehhez tudok szakmai segítséget nyújtani.

Az új helyszínen felújított, és méltó környezetet biztosító alkotóház valódi teremtő légkört teremt minden hagyományőrző tevékenységhez. Engem személy szerint egy ilyen környezet munkára sarkall, megújulásra késztet, vagy egyszerűen a mesterség iránti lelkesedésem fokozza. A közösségi színtér fenntartása, karbantartása, fejlesztései saját erőforrásokat kívánnak, ezért az egyesület tagjaként elköteleztem magam az alkotóház valódi élettel való megtöltése érdekében

Orbán Nikolett szappan készítési bemutatója

10-16 óráig:

A szappan készítő bemutatkozója: Másfél éve készítek szappanokat, elsősorban azért, mert rájöttem, mennyi hosszú távon káros, és allergizáló dolog található a bolti termékekben. A kisfiam születése után fordultam a natúrkozmetikumok felé, és másfél éve, hogy a szappankészítés rabja lettem (Bocs, ez túl költői) Mára ez már szerelem lett, nem csak hobbi. Ebben ki tudom élni a kreativitásomat, a fantáziámat, emellett a gyógynövényes szappanokkal segíteni tudok mások bőrproblémáin.

Hideg eljárási technikával készít gyógynövényes szappanokat

Továbbá az egész nap folyamán: Az Alkotóházba várjuk az Önkénteseket, akik szívesen vesznek rész a felújításban.

Rendezvény időpontja, nyitva tartás: 2015. március 28. 10-16-ig

Rendezvény pontos helyszíne: 5200 Törökszentmiklós, Kutas Bálint u. 7.

Honlapcím: www.aparolfiura.hu

Mozgáskorlátozottak által látogatható-e? igen